Blogg

Arkiv för kategori ‘Trekking/klättring’

Fredrik Ericsson död på K2

8 augusti 2010 Av: admin Kategori: Allmänt, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Den 6:e augusti, under sin expedition på K2, för att bli förste man i världen att åka skidor ner för världens näst högsta berg, tappade Fredrik Ericsson fotfästet och störtade mot en säker död. Han hittades senare cirka 1 000 meter nedanför den plats där ha föll.

Trots dåligt väder under natten till den 6:e, valde Fredrik och hans två följeslagare, Trey Cook och Gerlinde Kaltenbrunner, att göra ett försök mot toppen. Trey avbröt sitt försök tidigt på morgonen. Gerlinde var med Fredrik när han föll.

fredrikericsson.com kan du läsa David Schipper’s redogörelse. I sammanfattning: 01:30 gav sig klättrarna iväg mot toppen från camp 4 på cirka 8 000 meter. Flera andra klättrare valde att stanna kvar i camp 4 på grund av vädret.

När de kom till en av K2s svåraste passager – den så kallade “bottle neck” så valde Trey att vända om. Runt 7:00-8:00 när Fredrik höll på att säkra rep så tappade han fotfästet och föll.

Du kan också läsa mer på www.gerlinde-kaltenbrunner.at.

Hjältinnor skriver historia

10 mars 2009 Av: admin Kategori: Nepal, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Förra året skrev de historia, kvinnorna som besteg världens högsta berg – Mount Everest – med bara kvinnor i expeditionen.

Nu, på Internationella kvinnodagen, den 8:e mars, har de 10 nepalesiska kvinnorna, mellan 18 och 31 år, meddelat att de ska skapa en nationell klätterskola för personer som vill besöka jorden högsta punkt (eller för den delen någon lite lägre dito). Man letar nu efter en lämplig plats att lägga skolan på, förslag är Langtang, Rolwaling, Khumbu, Annapurna eller Kanchenjunga.

Tidigare har gruppen även startat – Global Inclusive Adventure – som på tre år ska bestiga de resterande sju högsta bergen på respektive kontinent. (Elbrus, Ryssland, Aconcagua i Sydamerika, Mount McKinley i Nordamerika, Mount Vinson Massif i Antarktis, Mount Kosciusko i Australien, Mount Carstensz Pyramid i Indonesien och Kilimanjaro i Afrika.)

Gruppen består av Usha Bist, Sushmita Maskey, Maya Gurung, Pema Diki Sherpa, Chunu Shrestha, Shailee Basnet, Ngawang Phuti Sherpa, Nim Doma Sherpa, Pujan Acharya och Asha Kumari Singh.

Källa (Kathmandu IANS)
Läs mer på www.hindu.com

Bilder från Argentina

9 februari 2009 Av: admin Kategori: Argentina, Foton, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Nu har vi lagt upp bilderna från trekken i Argentina. En trekk på Sydamerikas högsta berg Aconcagua.

En vandring i en fantastiskt vacker natur.

Du hittar fotona här.

Olycka på K2

6 augusti 2008 Av: admin Kategori: Trekking/klättring Inga kommentarer →

Under Fredik Strängs pågående toppförsök på K2, världens näst högsta berg, visade sig berget från dess sämsta sida. I fredags, den 1:a augusti, rasade en isvägg, ”Bottleneck Couloir”, varvid flera klättrare skadades och ett antal, som befann sig ovanför isväggen, blev helt avskurna utan möjlighet att ta sig ner igen.

Fredrik Sträng själv var en hårsmån för att dras med när en annan klättrare rasade utför berget. Han har beslutat att avbryta försöket att nå toppen, men kommer att stanna på plats så länge han kan hjälpa de skadade och fortfarande saknade personerna.

Elva personer har hittills rapporterads döda efter incidenten.

K2 anses vara ett av världens svåraste berg att bestiga – och statistiken är ödesmättad, minst sagt. Hittills har ungefär 281 personer bestigit K2, varav bara två svenskar – Göran Kopp 1993 och Daniel Bidner samma år – och antalet omkomna på berget uppgår till 66 (före helgens olycka). Bara Annapurna och Nanga Parbat (av 8 000 meters topparna) kan mäta sig med denna dystra andel.

Läs mer på: www.k2climb.net
www.sr.se
www.svd.se
www.expressen.se

Källa: www.k2climb.net och www.mounteverest.net

Nepal bannlyser klättrare

11 juli 2008 Av: admin Kategori: Bhutan, Nepal, Resor, Tibet, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Regeringen i Nepal har, för första gången, bannlyst två västerländska klättrare i två år. Ministeriet för turism fastslog bannlysningen mot amerikanen William B. Holland efter att han upptäcktes med en tröja som det stod ‘Free Tibet’ på. Han får nu vänta minst två år på att klättra någon som helst topp i Nepal. Även trekkingbyrån som Holland hade anlitat fick böta för tilltaget – båda konsekvenserna värda att hålla i minnet om du ska till Nepal och trekka och/eller klättra.

Mount Everest base campÄven en sloven, som ”fångades” utan klättertillstånd på Everest deporterades och fick två års bannlysning.

När du vill klättra i Nepal (på Everest) måste du numer underteckna en försäkran om att du inte kommer att vidta några anti-kinesiska handlingar som helst. Dessa regler har införts efter en förfrågan från Kina som gjorts i samband med att den olympiska elden skulle upp på Everests topp.

Det är också förbjudet att använda satellit-/mobiltelefoner eller radios. Även viss fotografering uppe på berget har, enligt uppgift, förbjudits.

Läs mer på www.wtopnews.com
eller på www.timesonline.co.uk
eller på www.thaindian.com

Begränsning av tillstånd till Everest?

2 juli 2008 Av: admin Kategori: Tibet, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Kina planerar att begränsa antalet klättrare som ges tillstånd att bestiga Everest, Chomolangma, från den Tibetanska sidan. Detta ska i så fall börja gälla från och med 2009.

Mount Everest från RongbukFörslaget är till för att begränsa miljöpåverkan på den Tibetanska högplatån och i Himalaya generellt. Man planerar en sex månaders kampanj under vilken man ska ta bort allt skräp som klättrare har lämnat efter sig under åren. Det beräknas ligga upp emot 120 ton (!) skräp på den Tibetanska sidan av berget.

Nyligen asfalterade man (Kina) en väg upp till Everest Base Camp, så att den olympiska facklan skulle kunna föras dit enkelt – allt emot internationella miljökännare, som istället säger att skräpet på bergen, visserligen av kosmetiska skäl bör tas bort – men det har lite, eller ingen miljöpåverkan. Ett större problem är då att klättrare använder det lilla av växtlighet som finns, bland annat enbuskar, för att elda med. Detta kommer på sikt leda till ökad erosion.

Läs mer om detta på The Independent.

Storm over Everest

1 juni 2008 Av: admin Kategori: Nepal, Tibet, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Via Outside fick vi tips om Frontlines/Pbs hemsida som visar bilder, filmer och allsköns information om katastrofen på Everest 1996. (Du hittar även mer information i vår egen reseberättelse från Nepal och Tibet.)

Storm over Everest

Du kan även läsa en intervju med David Breashears som har gjort filmen. Denna händelse är en ständig påminnare om hur lätt det är att allt går snett. Missa inte detta tillfälle att förkovra dig och förfasa dig. Du hittar allt på www.pbs.org.

Fredrik Sträng nådde alla sju toppar

4 december 2006 Av: admin Kategori: Allmänt, Resor, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Sträng på Everest © Fredrik SträngI lördags så klev Fredrik Sträng upp på den sjunde och sista toppen, Mount Vinsnons, i sitt “seven summits in seven months” projekt. Att han lyckades på sex månader och sex dagar gör inte bedriften sämre.

Lista på världens högsta berg

Läs även på strang.se

Fjällvandrare föll ner i glaciärspricka

28 juli 2006 Av: admin Kategori: Allmänt, Sverige, Trekking/klättring Inga kommentarer →

I torsdags föll en man ner i en glaciärspricka i Sarek på Skårki. Terrängen är mycket svårtillgänglig och man har sökt efter mannen men har små förhoppningar om att finna honom vid liv.

Läs mer på: DN

Tomas Olsson hittad död

20 maj 2006 Av: admin Kategori: Allmänt, Resor, Trekking/klättring Inga kommentarer →

Tomas Olsson saknades efter ett fall på nervägen från toppen av Mt. Everest den 16:e maj. Den 20:e maj hittades han död av en räddningsexpedition. Redan den 22:a hämtades hans kropp och flögs till Nepal.

Tomas Olsson hade en gedigen meritlista bakom sig efter 10 år av äventyr. Tomas Olsson blev 30 år.

Du kan läsa Tomas kollega Tormod Granheims redogörelse för olyckan här. Tormod var med Tomas på toppen.